Blog

Ons voedsel, de basis van ons bestaan

Ons voedsel, de basis van ons bestaan

Lekker eten maar ook gezond eten. Waar koop je dat? En wat is dan gezond eten? Eten en alles wat met voedsel samenhangt heeft al heel lang mijn interesse. Verdiep je je daarin, dan kun je niet anders dan concluderen dat onze agrarische sector zorgt voor gezond en lekker voedsel. Voedsel is onmisbaar als het gaat om je algehele gezondheid. Veel consumenten zijn zich daar helemaal niet of onvoldoende van bewust. Om dat bewustzijn te vergroten organiseerde ik in 2015 samen met een aantal mensen een congres met als titel: Geweten van het eten.

WijaIn 2013 begonnen we met de voorbereidingen van dit congres. En nu 10 jaar later heb ik het boek ‘Ons voedsel’ van Louise O Fresco gelezen. Wat een fantastisch boek! Het geeft inzicht, het inspireert, laat je voelen welke verantwoordelijkheid je als mens hebt, maar het boek geeft vooral ook hoop en perspectief. Dagelijks worden doemscenario's over natuur en klimaat over ons uitgestort. Zeker als producent van voedsel wordt je daar niet vrolijk van. Wapen je je daar niet tegen, dan ondermijnt die zwartgalligheid je inspiratie en drive als ondernemer. Het mooie van het boek van Louise O Fresco is dat het ook inzicht geeft in de mechanismen onder worst-casescenario’s. Want zolang de mensheid bestaat, zijn er medemensen die op diverse tijdstippen het einde der tijden voorzagen. Gelukkig waren het stuk voor stuk geen goede voorspellers.

O Fresco laat in ‘Ons voedsel’ zien dat klimaatveranderingen van alle tijden zijn. In hun tijd waren de Romeinen al bang voor de hitte in Spanje. Met die klimaatveranderingen zullen wij mensen moeten leren leven en waar nodig ons gedrag daarop aanpassen. Dat is iets anders dan wat momenteel gebeurt in de media en bij marketing. Daar worden de ‘noodzakelijke’ klimaat-gedragsveranderingen onlosmakelijk gekoppeld aan ons dagelijks voedsel. Voor mij persoonlijk is en was dit altijd ‘veel te kort door de bocht’. Die onlosmakelijkheid snijdt geen hout.

Door 'Ons voedsel’ kan ik dat nu veel beter duiden. Als het gaat om klimaat en duurzaamheid moeten wij mensen niet alleen ons eten tegen het licht houden, maar ons hele leefpatroon. O Fresco schetst dat de moderne mens leeft in een overgangssituatie. Van duizenden jaren van schaarste zijn wij in een à twee generaties gegaan naar overvloed. Dat heeft onder andere onze relatie tot voeding problematisch gemaakt. Ons dagelijks eten is bovendien een veel te groot onderwerp om nationaal te kaderen. Nederland is geen eiland! Grote thema’s als voedselzekerheid, voedselveiligheid en de verkrijgbaarheid van voedsel horen thuis op internationale (politieke) agenda’s. In de afwegingen die daarbij worden gemaakt horen wetenschap, landbouwontwikkeling, vruchtbare gronden, scholing enzovoorts meer prioriteit te krijgen.

En nu terug naar de waan van alledag en de vraag wat kan ik doen en wat kunt u doen als antwoord op die verstarrende doemscenario’s en dito discussies over ons ‘dagelijks eten’. Mijn antwoord is helder: vertel duidelijk, nice and likeable waarom wij – veehouders, akkerbouwers en tuinders - onmisbaar zijn voor voedselzekerheid, voedselveiligheid, voedselverkrijgbaarheid. Dagelijks zetten wij ons met hart en ziel in voor gezond, maar zeker ook lekker voedsel of de grondstoffen daarvoor. Voedsel, het is de basis onder het bestaan van ons allemaal!

Even sparren over uw verhaal? Ik kom graag naar u toe, maar u bent ook van harte welkom bij ons in Hoogersmilde.

Meer weten?

Overzicht alle Blogs