De week van het Nederlandse voedsel 7 t/m 13 oktober 2019

Wat eten we vandaag? Dagelijks zijn we allemaal bezig met ons voedsel, meestal gaat het daarbij over smaak of voedingswaarde en kosten. Maar realiseren we ons ook waar ons voedsel vandaan komt?
Om mensen meer bewust te maken van de herkomst van het voedsel organiseren we ''De week van het Nederlandse voedsel''. #WNLV


Succes

We kijken gezamenlijk terug op een zeer geslaagde, succesvolle Week van het Nederlandse voedsel. Tijdens deze week werden er diverse activiteiten georganiseerd en dagelijks recepten geplaatst om mensen meer bewust te maken van de herkomst van het voedsel. Het bleek soms nog best lastig om alleen Hollandse ingrediënten voor gerechten te vinden en te gebruiken. Om even een indruk te geven hoe geslaagd de Week van het Nederlandse voedsel was, hebben we de reportages en overig materiaal op de website geplaatst. 

Compliment @Boerburgertweet

Het Facebook en Twitteraccount is in de Week van het Nederlandse voedsel beheert door Wija Koers. Dagelijks werden hier meerdere recepten op geplaatst, wetenswaardigheden en alles wat te maken heeft met Nederlands voedsel. 

 

 

Artikel Nieuwe Oogst:

Drentse kost voor scholiertjes in Assen

 

Op Tjak:

Voor RTV Drenthe's Op Tjak rijden Aaldert Oosterhuis en Robbert Oosting de hele provincie door op zoek naar de mooiste belevenissen en bijzondere verhalen. Tijdens de Week van het Nederlandse voedsel heeft Op Tjak tweemaal een reportage gemaakt tijdens de opening van de Week van het Nederlandse voedsel maandag en tijdens de schoollunch donderdag. 

Donderdag 10 oktober j.l. heeft Robbert Oosting Kindcentrum Driemaster in Assen bezocht tijdens de schoollunch met alleen maar eten van Nederlandse bodem. Het gaat om de reis die voedsel aflegt, dat is ook de link met de Kinderboekenweek. Het draait eigenlijk allemaal om de vraag ''Hoe krijg je met zo weinig mogelijk stappen, zo gezond mogelijk eten?''. 

Bekijk hier de hele rapportage: Op Tjak Extra: Reis door het eten

 

 

Maandag 07 oktober j.l. kwam verslaggever Aaldert Oosterhuis een kijkje nemen bij de opening van de Week van het Nederlandse voedsel die plaats vond bij Echte Bakker Pots in Rolde. 

Bekijk hier de hele rapportage: Op Tjak: Week van het Nederlandse voedsel

Bron: RTV Drenthe


Lunch met producten van Nederlandse bodem. 

Afgelopen donderdag kregen de basisschoolkinderen van Kindcentrum de Driemaster is Assen een lunch voorgeschoteld met producten van Nederlandse bodem. 
De hele week zijn de kinderen aan de slag gegaan met de vraag: Waar komt je eten vandaan? 
Zo koppelen ze de week van het Nederlandse voedsel aan de kinderboekenweek die dit jaar het thema reizen heeft en verdiepen zich in de reis die voedsel aflegt. Tijdens een gastles leerden de kinderen meer over eten wat van dichterbij komt. 

De lunch bestond uit een broodje met stevige hamburger beschikbaar gesteld door Heijdra Vleesvee uit IJsselstein. Zij houden dubbeldoel koeien en zorgen daarmee voor de productie van duurzaam geproduceerd rundvlees uit eigen land. De broodjes hamburger waren een groot succes! 

        

De boer, onzichtbaar maar onmisbaar


Elke dag veilig en smaakvol voedsel voor de burgers. Het lijkt zo gewoon, zo vanzelfsprekend. Maar dankzij de boeren is er elke dag voldoende voedsel beschikbaar. Brood, zuivel, vlees, fruit, groenten, aardappelen, bier, snacks, chips…, alles dankzij de boer. Hij blijft vaak onzichtbaar, maar is onmisbaar.

Boeren bedankt!

 

 #TAFD

Bezoek basisschool kinderen aan een boerenbedrijf

De groepen 1, 2 en 3 van Kindcentrum de Driemaster zijn dinsdagochtend op bezoek geweest bij boerenbedrijf Emmens in Zeijen. Ze leerden van alles over akkerbouw. Akkers met aardappelen, suikerbieten en gras. En als kers op de taart mocht iedereen nog op de tractor!

Het was een leerzame ochtend. 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Week van het Nederlandse Voedsel

Gedurende deze week dagen we zowel consument als bedrijfsleven uit om zoveel mogelijk Nederlandse producten en ingrediënten te gebruiken. Gebruik van Nederlands voedsel is immers de makkelijkste manier om via voedsel bij te dragen aan duurzaamheid!
We kunnen wel wat hulp gebruiken om deze beweging in gang te zetten. Daarom vragen we jou, als ondernemer, om mee te doen.

Elke dag publiceren we recepten met Nederlandse ingrediënten om u te inspireren. 

Helpt u mee om ons Nederlandse Voedsel te promoten?

Wanneer:

De week van Nederlandse voedsel is van 7 t/m 13 oktober 2019 Meedoen kan op uw eigen manier. Door aanwezig te zijn bij één van de activiteiten die georganiseerd worden, door zelf onze recepten te proberen en uw ervaringen hierover te delen.

Bent u zakelijk actief met voedsel? Dan kunt u ook anderen uitdagen om Nederlands te eten. Door in uw restaurant een Nederlands menu op de kaart te zetten of door de Nederlandse producten in uw winkel extra aan te prijzen tijdens de week van het Nederlands Voedsel. Download hier het logo wat u kunt gebruiken. 
Aanmelden hoeft niet. We vragen u vooral om te helpen om gedurende deze week mensen bewuster na te laten denken over de herkomst van hun voedsel.
Deelt u daarvoor ook uw acties op uw eigen social media (#WNLV) en met de regionale pers.

Aanmelden hoeft niet. Het mag wel! 
Wanneer u zich aanmeldt dan vermelden wij u als deelnemer in onze communicatie-uitingen.

Aanmelden:

organisatie: FoodXDrenthe.nl
contactpersoon: Wija Koers
mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 0592-459380

 

  Aanmelden

Programma:

Heeft u aanvullingen? meld ze dan bij ons!
Opening door gedeputeerde van Provincie Drenthe dhr. Henk Jumelet

datum:      07 oktober
tijd: 15:30 uur
locatie: Bakkerij Pots Rolde 
adres: Burgemeester Reijnderstraat 35, Rolde
website: www.echtebakkerpots.nl


Wat betekend voedsel voor de Provincie Drenthe? En Hoe smaakt een brood wat volledig in Drenthe geproduceerd is? U hoort en proeft het tijdens de opening van de Week van het Nederlandse Voedsel


Lezing: Wat eten we vanavond?

Elly van der Woude beslist over deze vraag voor alle cliënten van Interzorg.
Ze neemt ons mee in haar visie naar gezond en lekker eten en drinken voor de cliënten van Interzorg. Liefst haalt ze de producten zo dicht mogelijk bij huis in samenwerking met de Agrariërs in de directe omgeving. Deze lezing is gericht op agrariërs.

datum: 07 oktober 
tijd: 20:00 uur
locatie: De Wijde Blik
adres: Van Heuven Goedhartlaan 4, Assen
website: www.interzorg.nl
wie: Elly van der Woude Interzorg
aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  Aanmelden


Schoolprogramma: 'Waar komt je eten vandaan'?

Kinderen op kindcentrum de Driemaster gaan een week lang aan de slag met de vraag: Waar komt je eten vandaan?. 
Zo koppelen ze de week van het Nederlandse voedsel aan de kinderboekenweek die dit jaar het thema reizen heeft en verdiepen zich in de reis die voedsel aflegt. Voor de bovenbouw: Wat doet jouw eten met de wereld. We vertalen het thema in voetstappen die nodig zijn om jouw eten in jouw bord te krijgen. Tijdens een gastles leren de kinderen meer over eten wat van dichterbij komt. De onderbouw ‘reist’ naar de markt. Wat zit er in brood? Waar komt melk vandaan? Ook gaan ze op excursie naar de boer.

Op donderdag hebben de kinderen een lunch met producten van Nederlandse bodem. 

datum: 10 oktober
tijd: 12:00 uur
locatie: Kindcentrum Driemaster 
websites: www.kindcentrum-driemaster.nl

 

*Lees meer: Lunch met producten van Nederlanse bodem

Leuke recepten om zelf te maken:

Dagelijks plaatsen we  recepten met Nederlandse ingrediënten, we nodigen iedereen uit om deze recepten te maken en de resultaten daarvan met ons te delen.

datum: 7 t/m 13 oktober 2019
tijd: gedurende de dag
website: onze website en social media via boerburgertweet twitter.com/Boerburgertweet

 

Achtergrond

Door Nederlands Voedsel te eten besparen we veel transport, steunen we onze Nederlandse voedselproducenten en dus onze Nederlandse economie, hebben we meer zicht op de wijze waarop dit is geproduceerd én geven we onszelf daarin een stem.
Nederlands voedsel wordt geproduceerd volgens hoge normen van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Ondanks dat de eisen voor onze Nederlandse productie zo streng zijn (omdat de Nederlandse consument dit wenst) mogen producten uit andere landen, geproduceerd met minder strenge eisen, wel gewoon in Nederland verkocht worden. U hebt hierin dus zelf een keus als consument.

De week van het Nederlandse Voedsel valt binnen de Dutch Food Week. Tijdens de Dutch Food Week delen partijen uit de foodsector hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Er zijn dus allerlei bedrijven die u kunt bezoeken gedurende deze week om meer te leren over hoe ons Nederlandse Voedsel wordt geproduceerd. www.dutchfoodweek.nl

Tijdens de Dutch Food Week delen partijen uit de foodsector uit heel Nederland hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Er zijn dus allerlei bedrijven die u kunt bezoeken gedurende deze week om meer te leren over hoe ons Nederlandse Voedsel wordt geproduceerd.

Lunch met producten van Nederlandse bodem

 

Dubbel Drents brood van Bakkerij Pots.

Eerlijk, gezond voedsel is steeds belangrijker.
We willen weten waar ons eten en drinken vandaan komt, want wat je van ver haalt is zeker niet altijd beter. Niet qua smaak, maar ook niet voor onze omgeving.
Bij Dubbel Drents proberen we de weg tussen voedsel en consument daarom zo kort mogelijk te houden. Dit doen we door boeren, ondernemers en horeca aan elkaar te verbinden. Lokale bakkers bakken brood van granen die hier verbouwd en gemalen worden. Telers uit de regio leveren asperges van Drentse zandgrond.
In de toekomst gaan hier nog meer mooie regionale versproducten bij komen.
Dat moet je proeven!

website: www.dubbeldrents.nl

 

 

Drents goed jam van Landwinkel Goense

Het is niet voor niets dat de belangstelling voor het streekeigen product blijft groeien. Mensen willen iets bijzonders. Kleinschalig en ambachtelijk gemaakte producten zijn uniek. Dat is terug te vinden in de kwaliteit en uitstraling ervan: zuiver en puur. De kunst hierbij is het behoud van de authentieke smaak van het product. Dat kan alleen als het met zorg en aandacht gemaakt wordt met herkenbare grondstoffen van eigen bodem. De bij Drents Goed aangesloten ondernemers zijn trots op hun product en staan garant voor kwaliteit, streekgebondenheid en een ultieme beleving van regionale tradities. Fruitbedrijf Landwinkel Goense verkoopt een groot deel van het Drents Goed assortiment in de Landwinkel. Kijk voor het totale assortiment op de website van Drents Goed Streekproducten.

website: www.fruitbedrijfgoense.nl

 

 

Pure hamburger gemaakt van het vlees van de Hollandse DubbelDoel Koe.

Wij denken vaak dat alle kinderen van Nederland een lekker ontbijtje krijgen voordat zij naar school gaan. En dat zij daarna van huis gaan met een goedgevulde broodtrommel gevuld met lekkere boterhammen en een stukje fruit voor tussen de middag. Maar is dat wel zo? Ons is gebleken dat er ook kinderen zijn die om meerdere redenen niet kunnen genieten van een lekkere lunch tijdens het overblijven op school. Tijdens de week van het Nederlandse voedsel willen wij daar aandacht voor vragen.

Daarom bakken we op de dag van de duurzaamheid, op donderdag 10 oktober aanstaande een lekkere stevige hamburger voor de kinderen van Kindcentrum Driemaster in Assen.

De hamburgers zijn beschikbaar gesteld door Heijdra Vleesvee uit IJsselstein.

Zij houden dubbeldoel koeien en zorgen daarmee voor de productie van duurzaam geproduceerd rundvlees uit eigen land.

website:  www.heijdravleesvee.nl

Zuivelproducten van Campina

Duurzaamheid staat bij Campina hoog in het vaandel. We werken aan duurzaamheid door de hele keten: van FSC en Bioplastic tot energiebesparing en de Voedselbank.

website: www.campina.nl

Vleeswaren van Boerenbeef

Boerderij 'de Hooge Stoep' houd 180 Limousin runderen op biologische wijze. In de bedrijfsvoering streven zij ernaar om zo dicht mogelijk bij de natuur te staan. Dit geldt voor zowel de dieren als de boer. Het natuurbeheer stemmen ze zo veel mogelijk samen met o.a. Staatsbosbeheer af. De runderen leven in familiekuddes en worden volledig grasgevoerd (weetje: hierdoor ontstaat grasgevoerd natuurvlees). De Vleeswaren van Boerenbeef zijn volledig afkomstig van deze biologische Limousin runderen. 

website: www.boerenbeef.nl

De week van het Nederlandse Voedsel is een initiatief van een aantal enthousiaste ondernemers uit Drenthe en FoodXDrenthe:


Sietske Hilhorst, Saskia van Gend, Rianne Pots, Niek Heining, Giske Warringa, Annemiek Koekoek, Frederik Dillingh, Wija Koers.

Wija digital marketing
Rijksweg 236
9423 PH Hoogersmilde
+31 (0) 592 45 93 80

Wija digital marketing helpt u als ondernemer bij het genereren van business optimaal gebruik te maken van het internet. Follow us!